Pölynäytteen avulla lisätietoa sisäilmasta

Pölynäytteiden ottaminen on kätevä tapa selvittää sisäilmatilannetta hieman tarkemmin. Pinnoille laskeutuvan pölyn koostumusta tutkimalla voidaan tunnistaa mm. seuraavia hiukkasia:

• teolliset mineraalikuidut (vuorivilla, lasivilla, lasikuidut, keraamiset kuidut)
• kiviainespöly
• siitepöly
• rakennusmateriaalipöly
• metallihiukkaset
• asbestikuidut
• homeitiöt (ei lajimääritystä)

Näytteiden avulla voidaan selvittää syitä sisäilmaongelmalle (esim. tilankäyttäjien oireilulle) ja/tai sen korjausyritysten (esim. puhdistuksen) onnistumista. Ongelman lähdettä voidaan paikallistaa ottamalla useampi näyte ja sisätilojen lisäksi näyte tuloilmakanavasta tarvittaessa. Pölynäytteen avulla ei voida poissulkea sisäilmaongelmaa tai home- ja kosteusvauriota tiloissa, mutta sillä voidaan saada lisätietoa sisäilmaongelman eri syistä. Asiantuntija arvioi sopivat näytteenottopaikat ja tarvittavan näytteiden lukumäärän.

Asbestikuituja voi joskus päästä vääriin paikkoihin, esimerkiksi purku- tai korjaustöiden aikana. Jos vanhemman rakennuksen purkutöiden yhteydessä ei ole tehty asbestikartoitusta, voi vanhoista materiaaleista päästä ilmaan syöpää aiheuttavia asbestikuituja. Jos asbetikuituja löytyy, tiloissa on tehtävä asbestipuhdistus ja selvitettävä mistä materiaalista kuidut ovat peräisin. Pölynäytteen avulla selviää myös asbestikuitujen tilanne.

Yksi suuri sisäilmaongelman aiheuttaja on kuidut sisäilmassa. Kuiduista aiheutuu herkästi oireilua, vaikka ihminen ei olisi muuten mitenkään erityisen herkkä sisäilmaongelmille. Kuituja voi päästä sisäilmaan eristemateriaaleista rakenteiden väleistä, ilmanvaihdosta tai esimerkiksi akustiikkalevyistä. Jos kuituja havaitaan pölynäytteessä, voidaan lähteä selvittämään kuitulähteitä ja niiden poistamista.

Remonttitöistä tulee herkästi rakennusplyä sisäilmaan. Purkutöiden pöly voi levitä huonosti osastoidun purkualueen ympäristöönkin. Myös uusista asennettavista materiaaleista tulee helposti hienojakoista pölyä, joka leijailee pitkään ilmassa. Rakennusmateriaaleista tuleva pöly voi leijailla jopa muutamia kuukausia ilmassa, tästä syystä pitkänkin ajan jälkeen remonttipölyä voi löytyä pinnoilta.

Homeitiöitä voi päästä sisäilmaan, jos rakenteissa tai pinnoilla on mikrobivaurioita tai ilmavuotoa esimerkiksi alapohjatilasta tai putkikanaalista. Kosteusvaurioon viittaavien itiöiden löytyminen on merkki siitä, että tiloissa on joku lähde mistä niitä sisäilmaan pääsee. Itiöille voi olla montakin eri lähdettä, erityisesti vanhassa rakennuksessa. Itiöitä tulee ajoittain mikrobikasvustoista, riippuen kasvuston kasvukauden vaiheesta. Vaikka itiöitä ei löydettäisi näytteestä, tämä ei kuitenkaan poissulje vaurion mahdollisuutta. Runsas itiöiden määrä pölynäytteessä viittaa siihen, että on ryhdyttävä selvittämään ongelman syytä.

Pölynäytteenotto tehdään käynnillä muiden tarkastusten yhteydessä. Pölynäytteen otto antaakin hyvää lisätietoa sisäilman ongelmista ja riskeistä. Kysy lisää!