Mitä homekoirakäynnillä tapahtuu?

Kun tilaat homekoiran kotiisi, on tarpeen tehdä hieman järjestelyjä ennen suunniteltua käyntiä. Kaikista etsittävistä tiloista on hyvä siirtää huonekaluja niin, että koira pääsee vapaasti haistelemaan seinän vierestä sekä lattialta. Koira pystyy ilmoittamaan vain ne hajut joita se saa tarkastushetkellä, joten tärkeää on järjestellä huonekalut niin että etsintä olisi mahdollisimman tehokasta. Kaikista huoneista olisi hyvä ottaa eläinten ruoat pois, ja muutenkin poistaa kaikki ruoanmurut lattioilta ja keitokset pöytätasoilta. Myös perintömaljakot ja helposti rikkoutuvat tavarat kannattaa laittaa kaappiin etsinnän ajaksi, ettei koira vahingossa etsinnän tohinassa tönäise arvotavaroita. Kotieläimet täytyy viedä pois asunnosta etsinnän ajaksi, vaikka autoon tai naapuriin hoitoon. Tärkeää on poistaa etukäteen tiloista myös mahdolliset rotanmyrkyt ja hiirenloukut, remonttikohteesta myös lasinsirut ja ruuvit lattioilta. Lisäksi ehdottomasti avonaisista sähkörasioista täytyy sulkea sähköntulo sekä johtojen päät tulee teipata. Muuten ei ole tarpeen erityisesti siivota tai tuulettaa ennen koiran käyntiä.

Homekoiraharjoittelija Timmi tekemässä Espoossa rintamamiestalossa hometarkastusta

Espoon Homekoirien harjoittelija Timmi mahtuu hyvin etsimään seinän viereltä, kun huonekalut on siirretty kauemmaksi. Timmi on tekemässä hometarkastusta Espoossa rintamamiestalossa.

 

Etukäteen kannattaa lukea Homekoiran tilaajaohjeesta lisää tietoa homekoiran käynnistä. Klikkaa linkistä Hometalkoiden sivulle.

 

Koiran on mahdollista etsiä kaikki lämpimät ja puolilämpimät tilat, kellarit, vintit ja muut tilat, ainoastaan yläpohjaan ei voida koiran kanssa mennä. Yläpohjan säännöllinen tarkastus jää asukkaalle itselleen, osana hyvää kiinteistönhoitoa. Etukäteen on hyvä lähettää etsittävistä tiloista pohjakuva, mielellään sähköisesti. Ennen etsintää kävellään rakennuksen tilat läpi ilman koiraa, käydään läpi rakennuksen tiedot ja tehdään toimeksiantosopimus. Koiran tekemässä etsinnässä kestää noin vartin verran omakotitalon kokoisessa rakennuksessa, ja asunnon omistajan olisi hyvä olla mukana katsomassa etsintää. Etsintätilanteen tulisi olla koiralle riittävän rauhaisa, joten pienten lasten on hyvä olla muualla homekoirakäynnin ajan. Etsinnän jälkeen käydään vielä yhdessä läpi koiran mahdolliset ilmaisut, ja muutenkin käydään läpi kaikkia mieltä askarruttavia kysymyksiä. Jos koira ilmaisee kohtia asunnossa, voidaan yhdessä miettiä miten tilanteessa edetään. Joka tapauksessa käynnistä tehdään selkeä raportti, jossa on kuvien kera selostettu koiran tekemät löydöt. Raporttia voidaan käyttää hyödyksi, kun mietitään remontin laajuutta, tai otetaan koiran ilmaisemista kohdista näytteitä vaurion todentamiseksi tai lajimääritystä varten. Myös asunnon myynti- tai ostotilanteessa raportti on hyödyksi, kun halutaan selventää kaikille osapuolille asunnon kuntoa.

Oma asunto on suomalaisten kustannuksiltaan ylivoimaisesti suurin yksittäinen hankinta. Homekoiran käynti kannattaa tilata mieluiten ajoissa kuin liian myöhään, sillä asioihin kannattaa tarttua siinä vaiheessa kun homeongelma ei ole vielä aiheuttanut peruuttamattomia vaikutuksia rakenteissa tai asukkaiden terveydentilassa. Homekoiran käynti voi olla jännittävä, mutta usein olo on helpottunut käynnin jälkeen. Vaikka koira löytäisikin homekasvustoja asunnosta, löydön jälkeen päästään korjaamaan vaurioitunutta kohtaa. Näin saadaan asunnon sisäilma puhtaammaksi ja rakenteet terveiksi.

 


 

”Homeen löytyminen omasta asunnosta on aina ikävä tilanne. Omakohtainen kokemus homeongelmasta auttaa ymmärtämään asiakkaiden tilannetta.”

Leena Stenlund, Homekoiraohjaaja


 

Vinkki! Homekoiratarkastuksesta saa tehtyä verotuksessa kotitalousvähennyksen, jos tutkimus johtaa toimenpiteisiin ja tutkimuksen hinta on vähäinen suhteessa korjaustoimenpiteisiin. Kotitalousvähennys vuonna 2016 on 45%